Inverzné lavice

Inverzné lavice

Pamätáte, keď ste sa ako deti vešali dole hlavou zo stromu? Aj keď ste si to vtedy možno neuvedomovali, prirodzene ste si uvoľňovali chrbticu a naprávali platničky. Je paradox, že čím viac starneme – a potrebovali by sme uvoľnenú, zrelaxovanú chrbticu – tým menej robíme tie cvičenia, ktoré by nám pomohli.

Pozitívne vplyvy chvíľkového vešania dole hlavou poznali už v starovekom Grécku, kde Hippokrates používal toto cvičenie na uvoľňovanie svalstva a pomoc pri bolesti chrbta. Medicínsku dôležitosť uznávame aj dnes, kedy tieto cviky používame pri rehabilitácií a chronických bolestiach. Na rozdiel od Hippokrata však už nevešiame ľudí dole z rebríka, ale používame špeciálne otočné stoly, tiež známe ako „inverzné lavice“.

Využite prirodzenú silu gravitácie

Inverzné lavice nevyžadujú žiadnu námahu, ani zdroj energie. Využívajú na svoje skvelé účinky len váhu vášho tela a gravitáciu. A čo vlastne urobia? Jednoducho vám pomôžu vlastnou váhou natiahnuť chrbticu, a tým uvoľniť tlak pôsobiaci na platničky. Tie sa prirodzene regenerujú počas spánku – v noci, pri ležaní platničky naberajú vlhkosť, ktorá  sa z nich počas dňa postupne tlakom tela vytláča von. Získavajú tak pružnosť a lepšie pomáhajú tlmiť nárazy pri pohybe.

Okrem toho sa tiež vyrovnávajú stavce, čím dochádza k lepšiemu prietoku mozgomiešneho moku. To napomáha lepšiemu vyživovaniu miechy a mozgu, rovnako ako zbavovaniu sa odpadových látok.

Bez problémov aj osamote

Inverzné lavice KLARFIT sú navrhnuté tak, aby ste k cvičeniu nepotrebovali nikoho ďalšieho. Nastavte si želaný uhol sklonu pomocou nylonového popruhu, uchyťte si nohy pevne v lavici a môžete sa zavesiť dole hlavou. Perfektný balans a správne umiestnené úchopy vám dovolia zviesť sa do želanej polohy a kedykoľvek sa dostať späť do vodorovnej pozície len prenesením váhy tela.

Kvalitné, hrubé polstrovanie, ktoré v sebe môže obsahovať u niektorých modelov aj masážnu a výhrevnú podložku, zabezpečí vašej chrbtici a svalom maximálny relax. A vďaka pevnej konštrukcií si môžete byť istí aj pri otočení o 180°.

Len ležte, alebo trénujte

Hoci je najjednoduchším použitím inverznej lavice len sa spustiť dole a nechať prirodzenú váhu tela nech urobí svoje, môžete ju použiť aj na aktívne cvičenie. Obrátené plytké drepy vám pomôžu vyformovať stehenné svaly, a otáčaním trupu môžete zmaximalizovať uvoľnenie svalov chrbta, šije a ramien.

Posilňujte svoju chrbticu aj pravidelným cvičením

Ak máte  problémy s bolesťami chrbta, okrem pravidelných cvičení na inverznej lavici by ste sa mali starať aj o posilnenie chrbtových svalov a vnútorného svalstva okolo chrbtice. Ideálnymi cvičeniami sú napríklad cvičenia na hrazde, alebo posilňovacie kladky. Nemôže uškodiť tiež tréning v bazéne a plávanie.

Prihlásenie
Prosím, zadajte sem svoju e-mailovú adresu.
Zadajte minimálne 6 alebo viac znakov
Prihlásenie
Prosím, zadajte sem svoju e-mailovú adresu.
Zadajte minimálne 6 alebo viac znakov