Ochladzovače vzduchu

Vyberte
Triediť podľa
  • Stránka 1 / 4
193 Výsledky pre "Ochladzovače vzduchu"
Filter a radenie
  • Stránka 1 / 4
Ochladzovače vzduchu

Ochladzovače vzduchu

Ochladzovače vzduchu sú často zamieňané s klimatizáciami, avšak fungujú na úplne inom princípe. Ľahko poskytnú v horúcich letných dňoch potrebné osvieženie distribúciou ochladeného vzduchu po miestnosti. Ochladzovače vzduchu spájajú ventilátor a mini klimatizáciu v jednom prístroji. Hlavnými výhodami ochladzovačov sú nízka spotreba energie, nízka hmotnosť a vysoká pohyblivosť. Ak chcete nájsť správny ochladzovač, je potrebné vziať do úvahy určité kritériá, aby ste si v lete dopriali príjemný a chladivý zážitok.

Ako funguje ochladzovač vzduchu?

Bežné mobilné klimatizačné zariadenia pracujú používaním a vytváraním odpadového tepla, ktoré prechádza chladiacim okruhom. Ochladzovač vzduchu je typ ventilátora s prídavným chladiacim systémom, ktorý je založený na dodávkach ľadu alebo studenej vody. 

Najväčší rozdiel medzi klimatizáciami a chladičmi vzduchu je, že vzduchový chladič nepoužíva chladivo. Silný ventilátor nasáva vzduch na zadnej strane a vyfukuje ho smerom dopredu. Vo vnútri zariadenia je kontajner, ktorý môže byť vyplnený ľadovými zábalmi, ktoré boli predtým zmrazené v mrazničke. Počas prevádzky vzduch prúdi skrz chladiacu batériu a nasáva chlad. Chladnejší vzduch potom prechádza na prednej strane zariadenia do miestnosti. Výsledkom je zníženie teploty v miestnosti, no efekt je o čosi slabší ako pri klimatizácií. Namiesto ľadových zábalov môže byť plnený studenou vodou, no účinok je nižší. 

Chladič vzduchu spĺňa svoj účel, pokiaľ sa ľadové zábaly nerozmrazia - a potom pokračuje v práci ako normálny ventilátor, až kým sa sáčky s ľadom alebo studenou vodou znova nenaplnia. 

Na rozdiel od klimatizácie, vzduchový chladič zvyšuje vlhkosť vzduchu v miestnosti, čo má pozitívny vplyv na organizmus. Vaša sliznica zostáva vlhká, takže riziko prechladnutia v letných mesiacoch sa zníži.

Výfukové hadice - áno alebo nie?

Kto chce kúpiť ochladzovač vzduchu, môže tak urobiť bez dodatočného vybavenia. Zariadenie nevytvára žiadne odpadové teplo, a preto môže byť umiestnené v miestnosti ako ventilátor. Zbaví vás nepríjemného pripájania odsávacej hadice skrz okno, no chladiaci výkon je nižší ako v klimatizačnom systéme.

Aké sú výhody ochladzovačov vzduchu?

Mobilné ochladzovače vzduchu sa používajú kdekoľvek a môžu byť rýchlo premiestnené z jednej miestnosti do druhej. Na rozdiel od klimatizácií sú mobilné a veľmi ľahko sa prepravujú. To je preto, že vzduchové chladiče nemajú kompresor a pozostávajú z ľahkých prvkov, ako je plast. 

Neprítomnosť kompresora je tiež veľké plus, pokiaľ ide o hlučnosť: Mobilné chladiče vzduchu pracujú veľmi ticho a môžu byť spustené aj v noci. Dokonca aj v rodinných domoch a bytoch nebudú žiadne problémy so vzduchovým chladičom. Hladina hluku je v medziach normálneho ventilátora alebo o niečo vyššie za predpokladu, že vzduchový chladič je vybavený veľmi silným ventilátorom.

Ďalšou výhodou je nízka spotreba energie. Kým klimatizačné systémy často používajú viac ako 1000 wattov za hodinu, ochladzovače vzduchu sú úspornejšie a v spotrebe energie sú čiastočne na úrovni silnejšej žiarovky. Najsilnejší argument pre kúpu chladiča vzduchu je celkom iste nízka cena, zatiaľ čo klimatizačné systémy vyžadujú oveľa väčší rozpočet.

Zaujímavé vlastnosti ochladzovačov vzduchu

Ochladzovače majú niektoré zaujímavé vlastnosti, ktoré často nie sú rozpoznané na prvý pohľad, pretože sú niekedy hanlivo prezývané ako chladiče druhej triedy. Sú ale univerzálnejšie, než by ste čakali: Ventilátor môže byť nastavený v niekoľkých stupňoch tak, že môže generovať požadovaný chladiaci účinok podľa vášho uváženia. Okrem toho má väčšina ochladzovačov aj ohrievaciu funkciu, ktorá pre zmenu zahreje v chladných dňoch. Pokým úžitok z klimatizácie je obmedzený na letné mesiace, kvalitný ochladzovač vzduchu môžete používať po celý rok.

Ochladzovače vzduchu bez problémov vychladia malé miestnosti, zatiaľ čo pre veľké priestory by sa mali využívať skôr klimatizácie. Mobilný ochladzovač vzduchu má prepracovaný filtračný systém, aby neustále udržiaval čistý vzduch. Peľ nemá šancu, a tak je ochladzovač vzduchu vhodný aj pre alergikov.

Ochladzovač vzduchu s ionizátorom

Kto chce kúpiť chladič vzduchu, ten by mal uvažovať o zariadení s ionizátorom. Ide o špeciálny vzduchový filter, ktorý vzduchové komponenty – tzv. molekuly - ionizuje. Zariadenie generuje veľké množstvo záporne nabitých iónov. Tie majú schopnosť viazať na seba škodlivé látky a častice. Celkovo možno povedať, že vzduch je očistený o škodlivé látky. 

Ochladzovač vzduchu s ionizátorom tak bojuje proti šíreniu húb, roztočov, pachov a vírusov. Čistý vzduch môžete tiež cítiť, pretože chladný vzduch s ionizačnou technikou odstraňuje odolný a plesnivý zápach, ako napríklad z pivničných priestorov skladovacích priestorov.

Prihlásenie
Prosím, zadajte sem svoju e-mailovú adresu.
Zadajte minimálne 6 alebo viac znakov
Prihlásenie
Prosím, zadajte sem svoju e-mailovú adresu.
Zadajte minimálne 6 alebo viac znakov