Záhradné skleníky

Vyberte
Triediť podľa
8 Výsledky pre "Záhradné skleníky"
Filter a radenie
Záhradné skleníky

Malý alebo veľký skleník: dokonalá ochrana pre vaše rastliny

Skleník je snom každého záhradníka. Umožňuje celoročné pestovanie ovocia a zeleniny, ako aj šľachtenie rastlín. Chráni pred vetrom a poveternostnými vplyvmi, chráni pred škodcami a vytvára ideálne podmienky na pestovanie. Ale ktorý skleník vyhovuje vám a vašim potrebám? V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o skleníkoch: od rôznych typov až po rady pri kúpe a najčastejšie kladené otázky.

Tieto typy skleníkov sú k dispozícii

Máte široký výber skleníkov podľa svojich preferencií:

  • Skleník: Tento skleník je zvyčajne väčšia konštrukcia, ktorá zaberá vlastný priestor v záhrade. Ponúka dostatok priestoru pre rastliny a je k dispozícii v rôznych veľkostiach.

  • Malý skleník: Malý skleník je ideálny pre malé záhrady alebo balkóny. Zvyčajne meria najviac 2 až 4 metre štvorcové a zvyčajne sa skladá z hliníkového rámu a plastového krytu.

  • Vnútorný skleník: Pre milovníkov rastlín bez záhrady je ideálnym riešením vnútorný skleník. Môže byť umiestnený v ktorejkoľvek miestnosti v dome a zvyčajne nemá viac ako 1 meter štvorcový.

  • Mini skleník: Vďaka nemu možno vytvoriť malý kúsok záhrady aj v tom najmenšom priestore, napríklad na parapete. Nie je väčší ako 50 cm a je vyrobený zo skla alebo plastu.

Na to sa používa skleník

V skleníku možno celoročne pestovať nielen ovocie a zeleninu, ale aj rastliny, ako sú orchidey alebo paradajky. Nastaviteľná teplota a chránené prostredie umožňujú optimálne podmienky pre pestovanie rastlín. Okrem toho poskytuje ideálne podmienky na prezimovanie rastlín, ktoré chráni pred chladom a mrazom. Ďalšou výhodou je ochrana pred škodcami a chorobami, ako sú slimáky alebo húsenice. To umožňuje rastlinám rásť a prosperovať v zdravom prostredí. Sklenený domček je preto cenným nástrojom pre všetkých milovníkov rastlín, ktorí chcú svoju záhradu využívať po celý rok.

Čo by ste mali zvážiť pri kúpe skleníka

Pred kúpou skleníka by ste si mali premyslieť, aké sú vaše potreby a ktorý typ vám najviac vyhovuje. Je tu niekoľko faktorov, ktoré treba zvážiť:

  • Veľkosť: Koľko miesta máte k dispozícii? Malá záhrada alebo balkón si vyžaduje malý skleník, zatiaľ čo veľká záhrada ponúka priestor pre väčší skleník.

  • Materiál: Skleníky môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, napríklad z hliníka, dreva alebo plastu. Hliník je robustný a odolný, zatiaľ čo drevo má prirodzenejší vzhľad. Plast je ľahký a ľahko sa čistí.

  • Umiestnenie: Umiestnenie skleníka je dôležité z hľadiska slnečného svetla a vetrania. Mal by byť umiestnený na slnečnom mieste s dostatočným vetraním, aby sa zabránilo prehriatiu.

  • Vykurovanie: Ak chcete skleník používať aj v zime, možno budete potrebovať vykurovanie. Uistite sa, že je na to vhodný a že je v ňom dostatok miesta na vykurovanie.

  • Rozpočet: Skleníky sú k dispozícii v rôznych cenových reláciách. Premyslite si, koľko chcete minúť a ktorý skleník najlepšie spĺňa vaše požiadavky.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

Potrebujem na to stavebné povolenie?

Vo väčšine prípadov nie. Existujú však regionálne rozdiely, preto by ste sa mali vopred informovať vo svojej obci.

Ako často musím čistiť skleník?

Aby boli rastliny zdravé, odporúča sa skleník pravidelne čistiť. Raz ročne by sa mal dôkladne vyčistiť.

Môžem v skleníku pestovať rastliny aj v zime?

Áno, s vykurovaním a dobrým vetraním je možné pestovať rastliny aj v zime.

Prihlásenie
Prosím, zadajte sem svoju e-mailovú adresu.
Zadajte minimálne 6 alebo viac znakov
Prihlásenie
Prosím, zadajte sem svoju e-mailovú adresu.
Zadajte minimálne 6 alebo viac znakov