Ako si vybrať záhradný gril?

Pekná záhrada je korunou každého rodinného domu. Okrem krásne pokosenej trávy a ovocných stromov je jej neodmysliteľnou súčasťou spoločný priestor s ohniskom – a dnes už skôr s kvalitným záhradným grilom. Ak si chcete pripraviť aj vo vašej záhrade priestor, kde budete môcť pri vôni pečeného mäsa a zeleniny tráviť čas s rodinou a priateľmi, výber správneho grilu je jedným zo zásadných rozhodnutí, ktoré môžu ovplyvniť to ako má celý priestor vyzerať.

Vstavaný vs. prenosný

Táto prvá voľba je základom pre všetko ostatné.

„Vstavaný gril“ nemusí znamenať, že nie je vôbec pohyblivý. Väčšina našich grilov má malé kolieska, pomocou ktorých ho dokážete posúvať – ako napríklad Klarstein Gazooka alebo Tomahawk. Avšak s veľkým grilom zrejme nebudete veľmi hýbať. Zostane na jednom mieste, a určite ho v zime či pri daždi nebudete sťahovať do domu. Tento druh grilu vyžaduje, aby bol počas sezóny schovaný pod strechou. Vyhraďte mu teda miesto pod altánkom či pod prístreškom, kde na neho nebudú mať priamy dosah živly.

Prenosné grily na druhú stranu stačí vytiahnuť tesne pred tým, než sa začne grilovačka. Medzi tieto patrí široká škála grilov od malých elektrických zariadení (ako OneConcept Porterhouse), až po stredne veľké uholné či plynové grily, ako napríklad OneConcept Buttler, alebo Klarstein Beef Brisket. Ich výhodou je samozrejme prenosnosť, ale cena, ktorú za ňu platíme je veľkosť grilovacej plochy. Okrem toho bude tento druh grilu vyžadovať miesto, kde ho uskladníte v čase, keď práve negrilujete.

Otvorené grilovanie alebo zatvorený gril?

Výber medzi otvoreným a zatvoreným grilom je v podstate inak položená otázka: „Chcem grilovať prirodzene, alebo mať všetko viac pod kontrolou?“. Presne to je totiž rozdiel medzi týmito dvomi druhmi grilov.

Otvorené grilovanie môžete na záhrade skúsiť hneď dvoma spôsobmi. Prvou, najjednoduchšou verziou je grilovanie nad ohniskom. Vďaka šibenicovým grilom (tiež nazývaným závesné grily) a trojnožkám je grilovanie jednoduché. Zapáliť oheň, naukladať jedlo a z času na čas zdvihnúť či znížiť výšku roštu nad uhlíkmi, aby sa jedlo správne upieklo. Niektoré závesné grily Blumfeldt (napríklad Turion) spríjemnili posedenie aj pri takomto grile, pridaním držiakov a stolíkov na odloženie marinád a náradia. Navyše, vďaka zdvihnutým nožičkám sa ku grilovaniu nemusíte zohýbať.

Druhou možnosťou je otvorený gril, ktorého typickým príkladom je Klarstein Grilkern. Oproti grilovaniu na trojnožke vám otvorený gril ponúka viac kontroly nad jedlom – vďaka posúvaniu uhlíkov môžete vytvoriť teplejšie a chladnejšie zóny, ktoré sa hodia na prípravu rôznych jedál na jednej mriežke.

A nakoniec sú tu grily s poklopmi (Klarstein Hot & Hot), ktoré sa dajú zatvoriť úplne. Tie poskytujú grilmajstrovi hneď niekoľko výhod. Za prvé, po zatvorení poklopu sa drží teplo z grilu vo vnútri, vďaka čomu sa dajú potraviny prepiecť rovnomernejšie – avšak s menej chrumkavou kôrkou. Za druhé vám poklop dovoľuje zároveň jedlo jemne vyúdiť. Stačí na uhlíky prihodiť trochu drevených štiepkov alebo zväzok bylín. A na záver, stále máte možnosť poklop zdvihnúť – a nechať sálavé teplo, nech jednoducho robí svoju prácu.

Čím podkúrime?

Hoci sa grilovanie bežne spája s vôňou dreveného uhlia, dnes už máme aj mnohé iné možnosti. Poďme sa pozrieť na výhody a nevýhody každej z nich:

Drevené uhlie/drevo: najtradičnejšie grilovacie palivo má svoje nesporné výhody. Grilovanie na uhlí dáva jedlu nezameniteľnú vôňu a chuť, ktorú len ťažko dosiahnete inak. Navyše, jednoduchým pridaním vetvičiek bylín či drevených štiepkov môžete v grile na drevené uhlie začať udiť. Nevýhodou však je, že na grilovanie budete musieť mať vždy zásobu paliva. Takéto grilovanie bude zároveň vždy trochu špinavé. Aj z malého Klarstein Micro-Q vznikne dosť popola, ktorý môže vietor rozfúkať po záhrade. Čistenie grilu je tiež o poznanie ťažšie.

Plyn: Grilovanie na plynovom plameni sa naviac blíži tradičnému domácemu vareniu. Hoci z plynového grilu nezíska jedlo dymovú vôňu, výmenou za to vám bude presnejšia kontrola nad samotným grilovaním. Jednoduchým otočením tlačidla viete napríklad Klarstein Parforce One rozpáliť a schladiť, vďaka čomu je príprava dokonalých steakov ale aj ľahké osmaženie hríbov hračkou. Aj s plynovým grilom môžete stále grilovať na otvorenom plameni, a tak neprídete ani o chrumkavú kôrku. A palivo? Gril môžete pripojiť na svoju domácu plynovú prípojku – a vtedy stačí stlačiť a grilovať. A ak nemáte takú možnosť? Veľká plynová bomba vám vydrží niekoľko grilovačiek, a jej výmena je otázkou minút.

Elektrina: Stačí mať na blízku elektrickú zásuvku a grilovačka sa môže začať kedykoľvek. Ak si nadovšetko ceníte pohodlie, elektrický gril je pre vás určite tou správnou možnosťou. Nielen, že je rozpálený v priebehu minút, ale aj po dokončení grilovania je jeho čistenie a odloženie veľmi rýchle. Na rozdiel od ostatných spomínaných druhov, pri elektrickom grile nepríde jedlo do kontaktu s plameňom a dymom (a ak áno, práve sa deje niečo veľmi zlé). Preto viac vystúpia prirodzené chute, ktoré sú len obohatené vďaka prirodzenej karamelizácií. Typickým elektrickým grilom je napríklad OneConcept Beef II.

Čo okrem grilovania má gril zvládnuť?

Grilovanie má mnohé zákutia a varianty, ktoré vám môžu pomôcť pripraviť skvelé jedlá, alebo umožnia úplne nové druhy varenia.Bočná udiareň je samostatná nádoba, ktorá po nasypaní drevených peliet tvorí dym na vyúdenie grilovaných jedál. Môžete ju využiť na údenie počas grilovania, ale tiež na samostatné pomalé údenie klobás či slaniny studeným dymom. Takéto údenie zvládne napríklad gril Klarstein Dampflok, ktorý je zároveň ozdobou záhrady.

Otočný špíz je ideálny, ak chcete ugrilovať celú hydinu, alebo bravčové. Motorček rovnomerne otáča mäso či iné potraviny nad nádobou s uhlím, vďaka čomu sa prepečie rovnako zo všetkých strán a šťava zostáva vo vnútri a na povrchu.

Ďalším prírastkom do rodiny grilov sú moderné Kamado grily. Hoci je kamado tradičná metóda pečenia grilovania v Ázií, u nás sú tieto grily relatívnou novinkou. Vďaka keramickému vnútru držia veľmi dobre teplo, čím dokážu pomôcť s dokonalým prepečením grilovaného mäsa. Navyše ich však môžete využiť aj na pomalé pečenie (slowcooking), dusenie a varenie vďaka možnosti dobre regulovať vnútornú teplotu pomocou prieduchov.

Prihlásenie
Prosím, zadajte sem svoju e-mailovú adresu.
Zadajte minimálne 6 alebo viac znakov
Prihlásenie
Prosím, zadajte sem svoju e-mailovú adresu.
Zadajte minimálne 6 alebo viac znakov